Ontbinding huurovereenkomst
In tegenstelling tot de meeste overeenkomsten kan een huurovereenkomst voor zelfstandige woonruimte niet buitengerechtelijk worden ontbonden. Dit betekent dat indien de verhuurder de huurovereenkomst wil ontbinden hij de huurder zal moeten dagvaarden voor de kantonrechter. De kantonrechter zal vervolgens beoordelen of er inderdaad sprake is van een tekortkoming die ontbinding van de huurovereenkomst rechtvaardigt.
Als grondslag voor de ontbinding wordt vaak aangevoerd het niet tijdig betalen van de huur. De kantonrechter hanteert dan als criterium of er sprake is van een huurachterstand van 3 maanden of meer. Strikt juridisch is het peilmoment het moment van dagvaarden maar in de praktijk wordt ook veel waarde gehecht aan het betalingsgedrag daarna.
Indien de huurachterstand slechts 2 maanden bedraagt maar de huurder in het jaar voorafgaand reeds eerder is veroordeeld tot betaling van een huurachterstand kan de ontbinding eveneens worden toegewezen.
Indien u een dagvaarding ontvangt van de verhuurder is het noodzakelijk dat u direct contact met ons opneemt. Wij kunnen indien nodig een maximaal uitstel regelen waarvan u als huurder weer de vruchten kunt plukken door reeds een deel van de achterstand in te lossen.
Zelfs in het geval er toch sprake blijft van een huurachterstand van 3 maanden of meer kan de advocaat vaak nog regelen dat u binnen een maand na het vonnis alsnog in de gelegenheid wordt gesteld de achterstand in te lossen. Dit wordt de terme de grace genoemd.
Een verhuurder die de ontbinding van de huurovereenkomst vordert zal meestal tevens eveneens de gedwongen ontruiming vorderen die zo nodig geregeld kan worden via een deurwaarder en de politie. Indien u na de ontbinding de woning niet vrijwillig verlaat zal de verhuurder de deurwaarder inschakelen om de woning op uw kosten te ontruimen. De ontruiming dient per deurwaardersexploot te worden aangezegd.
Kort geding voorkomen ontruiming
In bepaalde gevallen kan een ontruiming onrechtmatig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn indien de deurwaarder een ouder vonnis voor de ontruiming gebruikt. U kunt dan door middel van een kort geding de ontruiming voorkomen. Laat u in geval van een dreigende ontruiming dus altijd adviseren door een van onze advocaten.
Moratorium
Een andere mogelijkheid om een dreigende ontruiming te voorkomen is door middel van het aanvragen van een moratorium, oftewel een zogenaamde strefhuisconstructie. Het komt er op neer dat er een aanvraag voor de wettelijke schuldsanering wordt ingediend en dat de rechter, in afwachting van die schuldsanering, de verhuurder verbiedt om u te ontruimen of uit te zetten. Een dergelijke procedure is een lastige procedure met veel haken en ogen. De rechter zal het verzoek afwijzen indien niet aan alle formaliteiten is voldaan. Zorgt u dus voor deskundige bijstand door een advocaat van ons kantoor.
Betalingsregeling na vonnis
Zelfs indien de rechter de ontruiming al heeft uitgesproken is vaak nog een regeling met de verhuurder of deurwaarder mogelijk. Ons kantoor is goed bekend met de specifieke voorwaarden en mogelijkheden. Neemt u alstublieft zo snel mogelijk contact met ons op want hoe langer u wacht, hoe beperkter in het algemeen onze mogelijkheden worden.