Alimentatie (kinder- en partner-)
Kinderalimentatie
Ouders zijn verplicht een bijdrage te leveren in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen. In hoeverre is een biologische vader die het kind niet heeft erkend, of juist een stiefvader bijvoorbeeld echter onderhoudsplichtig. Dit zijn vaak lastige vragen waar u als leek niet alleen uit komt.
Tot welk bedrag de onderhoudsplicht vervolgens geldt is niet duidelijk in de wet vastgelegd. Wel zijn er door een Werkgroep uitgebreide normen vastgelegd hoe de alimentatie zou moeten worden berekend. Deze normen zijn echter de afgelopen jaren vaak gewijzigd. Voorts kunnen de normen in bepaalde gevallen opzij worden gezet.
Het bepalen van de kinderbijdrage kan tot ontzettend veel discussiepunten leiden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een van de ouders opnieuw gaat samenwonen met een nieuwe partner en/of samen met deze nieuwe partner weer een ander kind krijgt? Hoe moet de draagkracht van de betreffende ouders over de kinderen worden verdeeld. En hoe wordt het kind gebonden budget verwerkt in de berekening, bijvoorbeeld als dat sterk wordt verlaagd vanwege het samenwonen met een nieuwe partner. Resumerend is het bepalen van de kinderbijdrage veel lastiger dan mensen vaak denken. Indien u zekerheid wil of de alimentatie juist is berekend bent u bij het juiste adres bij ons kantoor. De ervaring leert helaas dat mensen de alimentatie nog weleens zelf onjuist berekenen of laten berekenen en daar later op willen terugkomen. In de praktijk blijken dergelijke fouten niet altijd gemakkelijk te herstellen.
U kunt bij ons kantoor terecht voor een eerste vaststelling van de alimentatie maar ook voor een wijziging. Een wijziging vergt over het algemeen iets meer werk.
Partneralimentatie
Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn ex-partners gehouden elkaar een noodzakelijke bijdrage in het levensonderhoud te verschaffen. Het bepalen en berekenen van partneralimentatie is erg lastig en sterk casuïstisch. Moet de ex-partner bijvoorbeeld niet zelf (meer) gaan werken en wat gebeurt er als de alimentatieplichtige (of gerechtigde) een nieuwe partner krijgt en eventueel gaat samenwonen? Maakt het nog uit wie er nu eigenlijk schuldig is aan de scheiding of is dit helemaal niet van belang? In de wet zelf is eigenlijk weinig hierover vast gelegd en de betreffende regels zijn met name af te leiden uit de rechtspraak.
Vaak speelt ook nog een internationaal aspect vaak een rol. Een man met de Nederlandse nationaliteit trouwt bijvoorbeeld in Marokko met een vrouw met de Marokkaanse nationaliteit maar na een jaar besluiten zij in Nederland te gaan samenwonen. Enkele jaren later gaan zij scheiden in Nederland. Is het Nederlands alimentatierecht wel van toepassing? Dubbele nationaliteiten kunnen nog een extra complicerende factor vormen. Advocatenkantoor Kloppenburg is bij uitstek gespecialiseerd in alimentatiezaken en dus ook op het gebied van alimentatie met internationale aspecten.
Verhaalsbijdrage
Iets wat erg samenhangt met de alimentatie is de zogenoemde verhaalsbijdrage van de gemeente. Deze verhaalsbijdrage komt er op neer dat de gemeente die bijstand verleent aan uw ex-partner of kinderen waarvoor u onderhoudsplichtig bent, een deel van de verleende bijstand op u kan verhalen. De berekening van de verhaalsbijdrage is vrijwel gelijk aan die van de alimentatie. Ook hier is dus veel discussie mogelijk. Een discussiepunt betreft bijvoorbeeld de vraag of de verhaalsbijdrage voor een kind wel mogelijk is indien er geen onderhoudsplicht richting de ex-partner is. Met de Herziening Kindregelingen en de nieuwe Participatiewet ontvangt de bijstandsgerechtigde immers geen kindsdeel van de gemeente meer vanwege het verhoogd kind gebonden budget.