Ontslag op staande voet
Een van de meest ingrijpende beslissingen die een werkgever kan nemen is om het dienstverband met een werknemer per direct te beëindigen op grond van een dringende reden, in de praktijk ook wel het ontslag op staande voet genoemd. Bij een ontslag op staande voet verliest werknemer niet alleen zijn baan maar tevens zijn aanspraak op een werkloosheidsuitkering omdat werknemer “verwijtbaar” werkloos kan worden geacht.
Het ontslag maakt de werknemer ook schadeplichtig jegens werkgever waarbij de werkgever de keuze heeft tussen het vorderen van de daadwerkelijk geleden schade of een gefixeerde schadevergoeding die in de wet is vastgelegd.
Vanwege de ingrijpendheid van een ontslag op staande voet is een dergelijk ontslag aan bepaalde regels gebonden. Er moet sprake zijn van een dermate dringende reden die maakt dat van werkgever niet kan worden verwacht dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren. De wet geeft, niet limitatief, de voorbeelden van diefstal, geweld en werkweigering.
In de rechtspraak zijn een aantal (vorm)vereisten toegevoegd zoals onder meer het vereiste van onverwijldheid. Dit vereiste is eigenlijk tweezijdig en houdt in dat het ontslag onverwijld, dus direct na ontdekking van de omstandigheid die leidt tot het ontslag, moet worden aangezegd.
In sommige gevallen kan echter nog nader onderzoek nodig zijn in welk geval werkgevers er nog al eens kiezen voor om werknemer op non actief te stellen. In geval van een non actief stelling loopt de arbeidsovereenkomst nog door en is werkgever ook gehouden het loon te blijven door betalen.
Indien men als werknemer met een ontslag op staande voet te maken krijgt is het ondernemen van de juiste aktie van cruciaal belang. De nietigheid van het ontslag zal moeten worden ingeroepen en op grond van de nieuwe WWZ zal deze desnoods via een procedure moeten worden afgedwongen. Bijstand van een deskundige advocaat is dus belangrijk om uw rechten veilig te stellen. Soms lukt het om het ontslag op staande voet alsnog om te zetten naar een zogenaamde beëindiging met wederzijds goedvinden.