Foutmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in include_once() (regel 3492 van /home/advocatenkantoorkloppenburg.nl/www/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (regel 113 van /home/advocatenkantoorkloppenburg.nl/www/sites/all/modules/ctools/ctools.module).
  • The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Omgang en contact

Niet iedere ouder heeft zomaar recht op omgang met zijn kind. Er zal sprake moeten zijn van een familierechtelijke betrekking dan wel een nauwe band met het kind moeten zijn opgebouwd. Indien geen van beide er is zal eerst de erkenning moeten worden geregeld.

De term omgang of omgangsregeling wordt meestal gebruikt indien er sprake is van eenhoofdig gezag door een ouder terwijl de termen zorgregeling en contactregeling meestal worden gebruikt indien er sprake is van gezamenlijk gezag.

 Vaak komt het er op neer dat de moeder het contact tussen het kind en de vader in de weg staat omdat zij het contact niet in het belang van de minderjarige acht. Voor moeders is het vaak lastig om het contact helemaal te voorkomen. Het uitgangspunt van de wet is immers dat vader en kind recht hebben op omgang en contact met elkaar. Indien omgang niet geheel kan worden voorkomen kunnen vaak wel een aantal voorwaarden worden vastgelegd waardoor het contact op een veilige en verantwoorde wijze kan plaatsvinden. Het eerste half jaar kan de omgang bijvoorbeeld plaatsvinden via het Rotterdams Omgangshuis dat vervolgens aan de rechter verslag kan uitbrengen hoe de omgang is verlopen. Ook roept de rechtbank vaak het advies in van de Raad voor de Kinderbescherming. Via een dergelijk onderzoek kunnen ook de wensen van de kinderen van onder de twaalf jaar worden meegenomen. Kinderen van boven de twaalf jaar kunnen zelf hun mening rechtstreeks aan de rechtbank kenbaar maken.

Hoewel de vader dus in beginsel een sterke uitgangspositie heeft komt het toch vaak voor dat het in de praktijk lastig blijkt om die rechten ook af te dwingen.  Moeder of haar advocaat kunnen de zaak vaak eindeloos rekken met als gevolg dat vader zich steeds meer machteloos gaat voelen. Bijstand van een deskundig advocaat is nodig om u in een dergelijk traject op de juiste wijze te begeleiden. Het kiezen van de verkeerde strategie kan tot vervelende gevolgen leiden die nog jaren doorwerken.

Indien de rechter oordeelt dat er  geen omgang kan plaatsvinden kan hij wel bepalen dat moeder verplicht is vader op de hoogte te houden van de ontwikkeling en het welzijn van de minderjarige, bijvoorbeeld door het sturen van een foto.